By: RaY KinZoKu

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 4-Jan-2004 00:00 Email | Share | Bookmark
HIROSHIMA !!!

Bergambar "malam" kat Himeji Castle
Genbaku Dome (A-bomb Dome) Rear View
A-bomb, a grim reminder...
Trem kat Hiroshima, actually dah ader sejak sebelum WW2 laie..
Genbaku Dome... creepy reminder of the past
Ader sungai sebelah dome tu, used to be very radioactive..
A girl in Hiroshima
Some description on Genbaku Dome
Naik feri ke Miyajima
Rusa (dan "kucing" ) jinak kat Miyajima
Everything in Japan is automated, even this "bahulu" machine!
Japanese Shinto Gate (Torii)..kabur sket (kamera Ise)
Baju besi Samurai (Yoroi & Kabuto) kat Himeji Castle
The magnificent Himeji Castle
The moat outside the castle
Dlm castle main tower
Long distance travel memang letih woo..
Kat umah Shuk Jakeb (okayama) with kancil kesayangannyer..
Dah lama aku nak pi Hiroshima , sejak awal awal datang Nippon laie dah kepingin nak pi Hiroshima.. emm.. bukan aper, just wanna visit , tempat yg pertama kat dunia, bom atom di "test" atas human lives... emmmm..... However, setelah 3 tahun duk Nippon dan masih laie tak dapat pi Hiroshima (sibuk, travel dlm jepun mahal, tarak masa, malas etc), last-last aku nekad nak pi gak, naik CR-V "humble" aku pi travel 500km to Hiroshima on the 2nd January , Friday bebaru nih....

Bersama ngn 4 orang laie , bertolak dr Higashi Osaka, singgah kat Kobe, semayang Jumaat kt masjid Kobe, pastuh bertolak ke Okayama (halfway to Hiroshima) , bermalam kt umah Shuk Jakeb, pastuh next day (3rd Jan), baru ler pi Hiroshima.. emmm.... Lawat Genbaku Dome (atomic dome), sebuah bangunan tinggalan masa kena bom dulu, yg tinggal rangka jer... In fact, atomic bomb tuh meletup 580 meters atas bandar Hiroshima, dan sumer bangunan kat Hiroshima jd arang, except certain buildings yg still standing dalam kerangka including Genbaku Dome tuh... By the way, bandar Hiroshima that time, was a bustling city, lebey developed dr Singapore 1945 .... pastuh jd "carbonized" within seconds jer... emm...

Spent an hour jer kat Hiroshima, pastuh bertolak ke Miyajima (Pulau Miya) yg tak jauh dr bandar Hiroshima.. Miyajima nih femes temple Shinto yg dah didaftar jd World Cutural Heritage oleh UNESCO... Kaler dia merah, pastuh ader "torii" (somewhat like a gate) kat tgh laut... Kena naik feri ke Miyajima, tengok sunset.. emmm.. lawa...kena ngn kaler temple (merah)... kat situ, ader banyak rusa jinak berkeliaran... ader kedai kedai tradisional jepon jual "oyster" bakar & gifts etc.. Then balik semula ke Okayama, tidoq, pagi besok plak balik ke Higashi Osaka but singgah kat Himeji Castle (castle feudal Jepun).. emm.. yg mcm filem ninja & samurai selalu tunjuk tuh laa.. Himeji Castle nih pun salah satu World Cultural Heritage, really famous... Pastuh buat tour dlm castle, tengok bilik, dapur, tempat simpan senjata, and even tandas para samurai zaman tuh.. hheheh.... interesting aa !! ( Actually, masa on the way to Hiroshima dr Osaka, ader singgah kat Himeji Castle at night tapi sebab closed to visitors, setakat amik gambar malam jer pastuh blah ke Okayama..) ....

3 hari 2 malam nyer travel, perasaan bercampur campur, however, " minasan, ii tabi deshita, taihen o-tsukaresamadeshita " ( to those who participated, very nice journey, otsukaresama ! )








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net