By: RaY KinZoKu

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 20-Dec-2004 00:00 Email | Share | Bookmark
Percayalah, anda tidak "MACHO" sekiranya...

Nissan Skyline R33
Nissan Skyline R34
Nissan Silvia S14
Nissan Silvia S15
Honda Integra DC2
Honda Integra DC5
Mazda RX7
Mazda RX8
Toyota Supra
Subaru Impreza WRX Sti (Old)
Subaru Impreza WRX Sti (New)
Mitsubishi Lancer Evolution VII (7)
Mitsubishi Lancer Evolution VIII (8)
..even to drive this Daihatsu HiJet Small Truck (mostly AT)..
..at least, u need to have this for ur own good !
Cakap pasal kereta dan lelebih lagi baru sahaja terbaca satu "isu" dalam mailing list ASIA SEED (satu badan yang ada menguruskan sebilangan penuntut Malaysia di Jepun) , dapat disimpulkan bahawa sekarang ramai di kalangan rakan/kenalan di bumi negara Matahari Terbit, mostly para students sekalian sedang ghairah menekan pedal minyak kereta masing-masing yang hebat-hebat, di jalan raya Jepun yg best itu.

Aku yakin korang mampu beli ( walaupun kat Msia, korang tak mampu ).
Aku yakin korang handal bawak kereta (kalu tak pandai, baik kayuh beskal jer la! )
Aku juga yakin korang perasan diri korang tu MACHO bila bawak kereta sports.

Nissan Skyline R33 (or even R34!), Nissan Silvia S14 (or even S15!?), Mazda RX7 (RX8 dah ada bdak beli ka?), Honda Integra DC2 (ada yg dah beli DC5 ka?), Toyota Supra, Subaru Impreza, Mitsubishi Lancer Evolution (mampu ke beli Evo 6 and above?) or even Honda Civic / Accord V-Tec, just name it tapi percayalah, walaupun se"drifter" mana pun lagak anda, anda masih tidak boleh dianggap "MACHO" memandu kenderaan tersebut sekiranya..

Quote:
1) Anda masih lagi memandu pakai lesen international walhal anda tahu bahawa benda tu dah tak laku kat Jepun.

2) Memandu kenderaan lengkap ber"shaken" dan ber"jibaiseki" tetapi takder "nin-i hoken"


So, demi kebahagian anda serta agar diiktiraf sebagai "drifter" atau "road-racer" yg macho, sila lah pastikan anda memiliki lesen memandu Jepun dan "nin-i hoken".

On Japanese Driving License, this one is very good Japandriverslicense.com, a site specially developed for "gaijin"s (derogative word used by some Japanese when referring to foreigners ) who would like to drive legally in Japan.
Sebarang kemusykilan (or tak puas ati ), sila ajukan komen atau mesej peribadi anda kepada saya. Insya Allah, boleh tolong.



*Shaken - sejenis sijil pemeriksaan kenderaan dikeluarkan oleh kerajaan Jepun, yg membuktikan kenderaan anda selamat dan "fit" utk dipandu atas jalan raya. Wajib dimiliki.
*Jibaiseki - sejenis insurans third party yg ada limit boleh claim. Wajib untuk setiap pemilik kenderaan.
*Nin-i Hoken - sejenis insurans kenderaan yg cover first and third party, tiada had untuk claim. Tidak wajib diambil tapi sangat penting sbb malang tak berbau. Seperti "jibaiseki", dikeluarkan oleh syarikat insurans.

*Photos are some type of cars which most Msian students prefer to have and bring back to Malaysia, courtesy from Yahoo.co.jp Auction page.
*" Cool cat owns his own Japanese driving license " image taken from here


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net