By: RaY KinZoKu

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 30-May-2004 00:00 Email | Share | Bookmark
PuLau ReDang : Program Kembali Semula ke Maleyziaaa...

Berkumpul di unit DPPT YPM, Jalan Medan Tuanku, KL..
..brtolak kul 11 mlm dr KL ke Jeti Merang, T'Ganu, naik 2 bas..
..sampai kt Jeti Merang, T'Ganu at 7 pagi...
..speed boat dah sedia menunggu....
..ada yg berdiri sbb nak tengok view lawa Laut China Selatan....
..dan ada yg terus lena (mabuk ??)...
..kelihatan pulau2 kecik, menandakan P.Redang dah dekat..
..akhirnya sampai gak kat Jeti Pulau Redang...
..pemandangan sekitar jeti..
..masing2 berkumpul kat jeti..
..sementara bas "mini" mari angkut ke resort penginapan..
..acara pagi dimulakan dgn MAKAN !! ...
..bekas warganegara Kinki Daigaku of Osaka berpangkat JAD...
..gambar ini bukti kenapa kami perlu ke Pulau Redang..
..slps makan, "in-doktrinisasi" bermula.. hheh...
..acara berkumpulan...
.. pastuh pegi check-in kat bilik masing2...
...pool-side dinner, sambil layan karaoke..
...akibatnye, aktiviti seterusnya diikuti dgn penuh "kusyuk"..
...pagi tuh plak, makan laiee..
..tapi tengah ari tuh, kena check-out dan kena berkhemah...
..seorang peserta beriktikaf dlm khemah (baca yaasin ker bang?).
..khemah2 yg baper sen sgt jauh dr resort.. cehh..
.. hari last,slps pelbagai aktiviti aneh....
..tak kurang gak yg suka ngn bunga telur (ada makna ka?hhehe)...
.. lepas majlis penutup, kena kemas semula khemah...
..pastuh diangkut ke jeti utk di"halau" dr Redang...
..selamat jalan..
.. pulau Redang...
Pada awal bulan Mei 2004, panggilan telefon dr Yayasan Pelajaran MARA datang kat handset aku dan menyusul plak selepas itu sepucuk surat dr YPM tiba ke rumah aku... Sebagaimana yg aku dah expected, sebagaimana yg turut dialami oleh sempai yg balik tahun lepas, aku kena pegi, bersama sama about 51 orang yg ada balik tahun nih dr Jepun (dan yg ada kat Msia), ke "PROGRAM KEMBALI KE MALAYSIA 2004", dibuat kat PULAU REDANG, Terengganu.... AKu tak pasti sama ada program just utk batch yg tak sempat buat program seumpamanya sebelum berlepas ke Jepun or untuk semua batch after this..I am not sure about that tho.. However, bertolak dr unit DDPT YPM pd malam 27hb May 2004 ke Pulau Redang, pastuh lepak kat sana 3 hari 2 malam kat Pulau Redang, bermalam satu malam kat Berjaya Resort, dan satu malam laie kat surau resort (sbb tido dlm khemah tak best)... perasaan jadi bercampur campur, first-first most peserta ingat yg ini program "Cuti cuti Malaysia" sebagaimana mcm tahun lepas, tapi hakikatnya jadi mcm satu program "khidmat negara" ..( if u know what I mean laa ..) Mungkin peserta awal-awal salah faham or mungkin peserta yg sengaja di"salah-faham"kan ??? However, sebab program nih wajib, mereka yg sedang bekerja (mcm aku) terpaksa ambik cuti just untuk dedicate ourselves to the program.. Macam2 berlaku, manyak yg best, ada gak yg kurang best, dan ada gak yg tak best.. however, dapat jumpa kengkawan semula slps berpisah kat Jepun memang best, mandi reramai kat swimming pool resort (even kul 3 pagi !!) memang best, pastuh main bungkus "mayat" dan "pikul jenazah" memang best dan mcm2 laie laa... hehhee.... Apo-apo pun kami selamat abis kursus dan masing2 pulang pd petang 30hb tuh dgn "faedah" yg masing2 dapat dan hanya masing2 tau apo gerangan "faedah" nyer itu.....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net