By: RaY KinZoKu

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  [68]  69  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 20-Jan-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
Pindah Rumah.. the process.....

Rumah aku.. critical level..
..even the innocent bed should suffer too..
..the kitchen is still clear a bit tho..
View all 14 photos...
Dah tak lama daah, nak kena balik Msia .... sekejap jer 3 tahun, perasaan bercampur baur, susah nak describe but one thing for sure, memang tak puas duk Jepun.. emm hujan emas di negeri orang.... baru jer rasa best duk Nippon, baru jer rasa konfiden, fasih cakap loghat Kansai, baru jer rasa boley masuk ngn Jepon, tup tap tup tap, dah kena balik Msia... Since dah dapat kije kat Msia, and furthermore, gitu ler syarat YPM, so tarak choice aaa....(really?).. So, first task, kena blah dari Kampung Mito, mesti kemas dan punggah barang kuar (pi umah junior, merempat till bulan March) sebelum this 31st Jan.. terlalu awal blah? Emm.. mungkin gakss... but, supaya tak kalut last minute n boley kasi planning jd smooth, plus bley jimat duit .. hehheh... so rasanyer I had made a right decision.. emmm... Actually, duk umah owang, menumpang nih, bukan benda best... EMmm.... rumah kat Jepon mcm sarang merpati jer (yg kotak kecik tuh ler) .. sempit.. but sewa mahal... emm tak bley wat per aa.... however, kat "sarang merpati" tuh laa manyak pengalaman pahit manis.. emmm.. cepat sungguh masa berlalu... sedar tak sedar zaman manis as a student (jepon sebut, gakusei-jidai = student days ) dah "senja" dan after this, mesti jd "shakai-jin" (a part of a community)... .... ... dalam sedar tak sedar gaks, si "anak merpati" nih dah grown up dan kena "terbang" , hidup ngn realiti dunia ... ... emm....still wondering, apo itu "reality" ?


Tuesday, 13-Jan-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
A Tribute To My Japanese Associate Degree (First Batch) Comrades

AfiQ (Kedah/KoukaDai)
Aiesya (Melaka/ToukaiDai)
Ajied (Johor/MeijiDai) *married to Arnie
View all 53 photos...
Emm..setelah 3 tahun "mengembara sebahagian" Jepon bersama kamera SLR aku, berjaya gak lah aku merakamkan pelbagai pemandangan, suasana, pengalaman suka-duka , pahit manis etc.. Kalu nak kira berapa keping gambar dah aku printed and buh dlm album, rasanyer dah 2400 keping dah aku kumpul ( satu album muat 360 photos, aku dah ader 6.5 album dah.. hhehe..) Dlm bebanyak keping gambar yg aku rakam, bagi aku yg paling spesel is this ordeal ==> rakam gambar potret bebudak JAD first batch (batch aku) yg aku jumpa, dalam keadaan sedar dan tak sedar.. (really mintak maaf bebanyak bagi sapo yg tak sedar tuh..).. BUKAN niat menghina or niat jahat lain tapi cuma nak nyatakan rasa, yg betapa kehadiran kalian amat saya hargai, walaupun tak baik ngn sumer owang but 52 org budak JAD yg aku kenal nih memang banyak mengajar aku tentang erti hidup ... hehhe... Thanks to all... honma ni osewa ni natta ne... As a tribute, aku ingat nak buh sumer 53 owang tuh (including me) dlm koleksi nih , lebih2 laie almost all akan grad this haru (spring), so here it is.. and kat sebelah "nama" masing2, turut disertakan detail "(negeri/universiti)" ......... By the way , AS A DISCLAIMER, Tiada niat JAHAT or yg sewaktu dengannyer bagi saya dalam buh gambar kalian kat sini, however kalu ader sesapo yg tak happy aku buh gambar nih, sila mesej aku privately or just bubuh kat komen bawah, I would be happy to remove it but pliz no insults .. ) ... and one more, just a "foot-note" , jika diamati bebetul, sebenarnye kualiti gambar2 nih amat berbeza antara satu sama lain sebab ... errr..segan nak akui tapi hakikatnyer, first, saya sendiri tak terer amik gambar and, second, susah nak dapat "real cooperation" dr sumer pihak, sehingga terpaksa plak aku jd paparazzo (singular form for paparazzi), amik gambar secretly with telephoto lens etc ( ganggu privacy? sorry ne..) .. hehhe.... maa ne, ader yg camera-shy, ader yg close-up-shy dan bermcm laie thus explained naper certain photos nampak "tak meriah"... however, really mintak maaf kpd sesapo yg kurang senang hati... sekadar dr hati yg ikhlas yg inginkan wajah2 kalian semua mekar dlm memori ini...


Monday, 5-Jan-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
Edisi Khas : ISE PINDAH RUMAH !!!

Keadaan rumah sebelum sebahagian besar brg dipunggah dek CRV aku
Keadaan rumah ISE setelah sebahagian brg diantar ke umah kohai.
Kapet buruk itu digulung dgn sepenuh perasaan...
View all 6 photos...
Maka tersebutlah alkisah , seorang jejaka, asal nya dr Pasir Mas (To' Uban), ISE nama diberi... setelah sekian lama yakni hampir 3 tahun menetap di kampung Mito, Nippon... Ise akhirnya bertindak membawa diri ke rumah Neko (kohai 3rd batch), bertepatan 31hb Disember 2003, tiada ingin kembali laie ke Kampung Mito, sehingga lah kepulangan dia ke Malaysia... Penghijrahan Ise dr Kampung Mito dibuat begitu drastik sekali... sekejap jer dia cabut... hehhe.. dgn di"iringi" CRV ku dan jugak Integra dia.. ( keter angkut barang aaa ) , lantas membuatkan aku nak ikut serta gakss dlm penghijrahan ini...
Emm... natsukashii butul laa Mansion 102 tuh... Malas aa nak ulas pepanjang, yg pasti ISe skang tak duk kat situ laie aa.. Dia skang duk umah Neko...Aku pun ingat nak blah gak akhir bulan Jan nih, in fact aku yg sebenarnye rancang nak cabut dulu, tapi entah camner (panjang citernyerr), ISE plak yg cabut dulu... Maaa ne... Kampung Mito, nagai aida osewa ni natta, otsukaresamadeshita ne...









Sunday, 4-Jan-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
HIROSHIMA !!!

Bergambar "malam" kat Himeji Castle
Genbaku Dome (A-bomb Dome) Rear View
A-bomb, a grim reminder...
View all 18 photos...
Dah lama aku nak pi Hiroshima , sejak awal awal datang Nippon laie dah kepingin nak pi Hiroshima.. emm.. bukan aper, just wanna visit , tempat yg pertama kat dunia, bom atom di "test" atas human lives... emmmm..... However, setelah 3 tahun duk Nippon dan masih laie tak dapat pi Hiroshima (sibuk, travel dlm jepun mahal, tarak masa, malas etc), last-last aku nekad nak pi gak, naik CR-V "humble" aku pi travel 500km to Hiroshima on the 2nd January , Friday bebaru nih....

Bersama ngn 4 orang laie , bertolak dr Higashi Osaka, singgah kat Kobe, semayang Jumaat kt masjid Kobe, pastuh bertolak ke Okayama (halfway to Hiroshima) , bermalam kt umah Shuk Jakeb, pastuh next day (3rd Jan), baru ler pi Hiroshima.. emmm.... Lawat Genbaku Dome (atomic dome), sebuah bangunan tinggalan masa kena bom dulu, yg tinggal rangka jer... In fact, atomic bomb tuh meletup 580 meters atas bandar Hiroshima, dan sumer bangunan kat Hiroshima jd arang, except certain buildings yg still standing dalam kerangka including Genbaku Dome tuh... By the way, bandar Hiroshima that time, was a bustling city, lebey developed dr Singapore 1945 .... pastuh jd "carbonized" within seconds jer... emm...

Spent an hour jer kat Hiroshima, pastuh bertolak ke Miyajima (Pulau Miya) yg tak jauh dr bandar Hiroshima.. Miyajima nih femes temple Shinto yg dah didaftar jd World Cutural Heritage oleh UNESCO... Kaler dia merah, pastuh ader "torii" (somewhat like a gate) kat tgh laut... Kena naik feri ke Miyajima, tengok sunset.. emmm.. lawa...kena ngn kaler temple (merah)... kat situ, ader banyak rusa jinak berkeliaran... ader kedai kedai tradisional jepon jual "oyster" bakar & gifts etc.. Then balik semula ke Okayama, tidoq, pagi besok plak balik ke Higashi Osaka but singgah kat Himeji Castle (castle feudal Jepun).. emm.. yg mcm filem ninja & samurai selalu tunjuk tuh laa.. Himeji Castle nih pun salah satu World Cultural Heritage, really famous... Pastuh buat tour dlm castle, tengok bilik, dapur, tempat simpan senjata, and even tandas para samurai zaman tuh.. hheheh.... interesting aa !! ( Actually, masa on the way to Hiroshima dr Osaka, ader singgah kat Himeji Castle at night tapi sebab closed to visitors, setakat amik gambar malam jer pastuh blah ke Okayama..) ....

3 hari 2 malam nyer travel, perasaan bercampur campur, however, " minasan, ii tabi deshita, taihen o-tsukaresamadeshita " ( to those who participated, very nice journey, otsukaresama ! )








Tuesday, 30-Dec-2003 00:00 Email | Share | | Bookmark
Main Snowboard kat Hakuba Iwatake, Nagano, JAPAN (27-29Dis 2003)

With "mereka" yg pi snowboarding kt Hakuba Iwatake, Nagano
Bersama kengkawan masa dlm bas to Hakuba Iwatake
Naik lift ke tempat main snowboard
View all 7 photos...
Emmm.... banyak laie gambar akan menyusul dan ulasan akan diberi panjang lebar pasnih.... however sila tengok gambar2 nih dulu... yoshhh...









[<<  <  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  [68]  69  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net