By: RaY KinZoKu

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  55  56  57  58  59  60  61  62  63  [64]  65  66  67  68  69  >  >>]    [Archive]
Thursday, 20-May-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
Lightning..it's just... AMAZING !!

Before.....
..after !! ...
Before..
View all 8 photos...
..I love when it rains in Malaysia (but not the monsoon), and it did rain in Japan too but something was missing.. .When I was in Japan, there was hardly any lightning... I did hear some thunders back in Japan but I didnt see any lightning.. I wonder why .. but one thing for sure, rain in Japan doesn't resemble like that of Malaysia !! While it showers all day long in Japan whenever it rains, in Malaysia, rain falls suddenly like cats n dogs for an hour or so, with ocassional thunderstorms.. So the story goes when Kelantan ( Kota Bharu, where I am currently living) went into this transformation, from a continuous, long 2 months draught (no rain, hot days) to days with thunderstorm in the evening... Ironically, the name "Kelantan" itself means "Land of Lightning".. ( from the world " Kilatan ", I dunno how far this is true, I read it from a reliable source somewhere... Maybe that explains why the Kelantanese call their state as "Kelate" not "Kelante", i.e maybe "Kelantan" is a corrupted version of "Kilatan" ?? hehheh ) .. Emm... bukan nak citer pasal kilat kat Kelate sebab kat tempat lain kat Msia pun banyak kilat, cuma nak bagitau yang sebenarnya kilat kat Msia nih unik, bila aku duk kat Jepun jer baru realised that kilat mcm kt Msia takder kat Jepun.. hhehe... emm lebih-lebih lagi, just now sebab dah lama tak hujan, tetiba bayu dingin bertiup, kilat sabung menyabung sambil diiringi guruh, aku plak duk kat luar rumah amik angin (it's cool whenever it rains, such a great treat for a steamy hot country like Msia ), sambil tuh sempat amik gambar kilat.. hehhe... nasib baik tak jadi mcm satu kes baru2 nih, emm 3 tahun tak alami suasana gini, however, like I said, it amazes me, imagine the rush of energy, so great that it gives "daylight" to the night sky, and it's just AMAZING !



Tuesday, 18-May-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
Beauty is........... 1 : 1.618 !!!

Even the blooming flowers..
..obey the rules of Allah..
Supermodel Elizabeth Hurley
..at least, itu ler yg diajar dek Discovery Channel... emm.. menarik gak, sebab nih first keluar masa zaman Greek, based on teorem Phytagoras...

It goes when a scholar from the Greek time proposed that every single living thing on Earth grows according to exact mathematical laws i.e symmatrically etc.. Mcm bunga yg berkembang, pusaran pd kulit siput, semuanya ikut hukum yg ditetapkan, yakni tak lari dr "mathematical law" dia..

Dlm Islam, kita sebut "Sunnatullah", dlm Sains sebut, "The Law of Nature"..emm apo apo laa tapi yg paling menarik adalah bila MANUSIA SENDIRI, dapat ditentukan "LAWA" (di mata ler.. lawa hati tuh lain lak citer) atau TIDAK berdasarkan nisbah 1:1.618, berdasarkan hukum segitiga Phytagoras.. Pertama-tama nya, for us, wajah yang simetri (yakni kiri kanan wajah adalah seimbang, takder parut, senget etc) adalah wajah yg lawa (our brains tell us that) , pastuh bila kita ukur wajah orang yg "LAWA", kita akan dapati wajah dia kena dengan nisbah 1:1.618 !!

Nak cuba buat eksperimen ?

Amik gambar supermodel, ukur lebar hidung dia dgn lebar mulut dia, the ratio will be 1:1.618 !!! Or even saiz satu jenis gigi ngn gigi jenis lain yg bersebelahan pun, akan kuar ratio yg sama ! And it doesn't apply only to our faces but our entire body too ! Wanna simple test ? Ukur ruas jari pertama, dan nisbahkan saiz dia dgn saiz ruas yg kedua, if u r a normal guy, you shall be surprised !! And the most "menginsafkan" is when the program went on to conclude that the physical beauty will "go away" when one gets old..especially after the age of 40.. the only factor which will decide how he or she looks like after that is his or her facial gesture, sekiranye seseorang tuh ceria dan sentiasa tersenyum, dia akan bawak wajah tuh sehingga ke mati... and what about orang yg bengis dan masam muka ??

Sesungguhnya Allah Maha Adil.... Subhanallah !!








Sunday, 16-May-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
After toiling for a month and a half...

From Osaka, to Kelate.. me, and my car too !


..after all those "dreaded" things, after all those tiresome experiences, I finally managed to bring my car back home from Japan to Kelate, safely semalam (15th May).. My beloved CR-V E-RD1, though sounds "not-a-big-deal" for most ppl, "keter tak glemer" etc, I am happy cuz at least at my age I have a car, my own car, 100% belongs to me, not a gift from anyone but a fruit of my own effort .. Macam2 berlaku dlm proses aku bawak balik kereta nih, mostly insiden yg amat dikesali yg tak sepatutnya terjadi ..emm..long story.. tak bawak duit lebih dr Jepun pastuh duit banyak kena spend (gara-gara tax melonjak mahal sebab AFTA & yen naik, kos ejen yg tak disangka-sangka etc) , poor informations, "bad-connections" etc tapi yang paling "sadis" is my "sports air cleaner" kena curik semasa di bawah jagaan kastam kat Port Klang.. benda yg sepatutnya tak berlaku tapi hakikatnya berlaku... Emm...kalu nak dikira, dalam sebulan setengah tuh, aku ulang-alik pi KL sebanyak 6 kali, semata-mata utk settle keter, takder masa langsung utk bersantai.. Dalam keadaan aku sedang sibuk baru start kerja, terpaksa plak perabih duit utk pengangkutan (bas, komuter, LRT, even taxi ! ) pi KL, every weekend, aku terpaksa turun KL dr KB dgn bas, rasanya mcm nak develop "deep-vein thrombosis" jer (did I spell that right?) akibat long distance travelling .. (sejenis disease yg berlaku kpd long-distance traveller dlm flight disebabkan kerusi sempit dan kurang bergerak dimana darah jd beku dlm salur darah kaki, boleh bawa maut)....Rasanyer takder kot sampai kena disease tuh dgn naik bas.. However, the one and half month tuh memang sibuk, hari biasa pi kije, malam plak kena tidur awal sebab awal pagi besok kena pi kije, hujung minggu kena pi KL sehinggakan takder masa lepak kat rumah.. sedey..sedey.. but I went thru all those safely anyway.. Emmm.. hard but very nice experience.. Buat pengajaran bagi kohai-kohai (junior) yg nak bawak balik kereta, buat lah kajian terperinci terlebih dulu, sama ada berbaloi ker idak bawak balik kereta dlm suasana AFTA skang.. pastuh, banyakkanlaah bertanya sempai (senior) yg baru sahaja selesai urusan bawak balik kereta ( cepat-cepat tanya sebelum derang lupa..) supaya tak kalut (or rasa "tertipu") bila bawak balik kereta nanti.....As for me, walaupun "hard" tapi umumnyer everything went well...Alhamdulillaah.. akhir kata, Ya Allah, berkatilah kereta aku, permudahkan lah segala urusan aku dan seluruh kaum muslimin, di dunia dan di akhirat ..amiinnn....


Tuesday, 4-May-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
MRSM PC... from outside the fence..

Approaching MRSM PC slowly..
..but the car was too fast for a good shot..
..did my best to snap the Taman err..apo nama ? ..
View all 12 photos...
Ever wonder how Maktab Rendah Sains MARA Pengkalan Chepa looks like when seen outside its fence ?? Segalanye bermula bila ader permintaan dr some pengunjung fotopages aku nih (ex-mrsm pc) yg nak tengok rupa sekolah lama derang.. emm.. Yup! sekolah lama derang yakni mrsm pc yg menghasilkan student yg best seperti aku ( ahhahakk.. ) tapi GAGAL dalam menghasilkan student yg tak best seperti student dr SMS MUAR ( tak senonoh seperti Neko ).. So, nak dijadikan cerita, lepas abis kije, aku mintak "driver" aku (aka my abang ) supaya pegi round area MRSM PC sekejap ( tak masuk dalam, just pusing keliling jer).. So, bersenjatakan teman setia aku (my F420 Fujifilm Digicam), sempat aa merakamkan adegan-adegan MRSM PC dr luar pagar.. hheheh .. sorry aa.. segan aa nak masuk dalam, cikgu-cikgu sumer dah tak kenal kite.. So, tengok jer aa hasil kije aku nih.. and to ex-mrsm pc 97-98, kalu korang terasa nak pi MRSM PC, ajak aa aku sama, kita pi reramai, okay ?


Monday, 3-May-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
Away for 3 days... to Majlis Kawin Jamal & kenduri kawin Radhi..

...Juan berkongsi "bilik tido" ngn Karat..
...bilik tido yakni ruang tamu..hehhe
...on da way to Gombak, umah Karat (dekat umah Radhi)..
View all 24 photos...
..So nak dijadikan cerita, sempena cuti Hari Buruh dan Maulidur Rasul yg panjang (aku 3 hari jer..cehh), pada ari Jumaat 30th April 2004, aku duk kat KL... tujuan utama aku adalah nak pi kenduri kawin Radhi on Saturday the 1st ngan majlis kawin Jamal on Sunday the 2nd May... however, on Friday tuh, ader urusan sket pasal tax keter.. emm honestly, by the time I made this entry, still masih blom solve... Bertolak dr K.Bharu pd 29th April, sampai KL the next day, kalut seketika pasal tax keter on Friday, pastuh malam tuh pi umah Karat (yg Juan duk numpang) kat Nilai..Bermalam kat umah Karat, and esok ari nyer (Saturday), bersama sama ngan ISE,JUAN, KARAT.... (Firin tak sporting, dia tak join, kena balik Johor katanyer..)kitaorang pi umah Karat (nama sbenar: Roshamizam, my senior, sama U) kat Sri Gombak, kebetulan rumah Radhi pun dekat-dekat situ gak.. Radhi buat kenduri kawin dia on that day, actually dia dah nikah sebulan, cuma majlis kat umah pengantin lelaki jer belum buat.. By the way, Radhi nih senior satu U gak, sempat setahun ngan dia.. Lepas pi umah Radhi, kitaorang bertolak ke Batu Pahat,Johor.. dapat idea nak cari rumah Ibnu (in fact, rumah mentua dia), so bermalam lah kat situ.. emm teringat zaman muda-muda dulu, masa keluar sama-sama, bersosial sesama..emmm.. bestnyer.. The next day, pergi kenduri kawin rumah Jamal plak (senior sama U, sempat 3 tahun ngn dia), dia nikah a day before, so majlis ari Ahad tuh adalah kat umah si pengantin lelaki laa.. However, malam tuh terpaksa menyusahkan Karat, mintak dia antar pi Kajang sebab aku kena balik Kota Bharu malam tuh jugak.. Sebab aku kena pi kije on Monday.. haiyaa... Emm.. apo apo pun, timo kasey bebanyak to KARAT, IBNU,ISE,JUAN, JAMAL dan RADHI kerana menjayakan "reunion" nih.. hehhehe...rugi aa Firin tak join.. cuz dpt naik CRV Karat mcm zaman memuda dulu... Akhir kata, SELAMAT PENGANTIN BARU TO JAMAL (with org sekampung, NATASHA) & RADHI (with WYRA, wife dia nih dulu duk Jepun kejap, anak sedara(?) Kak Yati, we know her..).. Semoga berbahagia ke anak cucu...



[<<  <  55  56  57  58  59  60  61  62  63  [64]  65  66  67  68  69  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net